Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem
NALEŚNIKI :
Smalczyk Smakowita Pajda roztapiamy w rondelku , odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia .
Dodajemy mleko roztrzepane jajka i roztopiony smalczyk.
Dorzucamy posiekane zioła : szczypiorek , pietruszkę i cebulę dymkę.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Smażymy cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej ( smalczykiem )patelni.
FARSZ:
Oscypek ścieramy na tarce.
Garstkę odkładamy ( będzie potrzebna do posypania po wierzchu ).
Resztę mieszamy z utartą bryndzą.
Doprawiamy do smaku pieprzem.
CAŁOŚĆ :
Każdy naleśnik smarujemy po całości przygotowanym serowym farszem , a następnie zwijamy w rulon.
Niewielką tortownicę natłuszczamy delikatnie resztą smalczyku.
Wkładamy nasze naleśniki tworząc „ ślimaka „ – zaczynamy od zewnętrznych ścianek , kierując się ku środkowi.
Całość posypujemy resztą oscypka i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 25-30 minut.
Podajemy gorące!
Smacznego!