Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka Z Wiśni Na Wódce
Po tych czynnościach wsypujemy wiśnie do dużego słoja, zasypujemy cukrem ( ja dałam tym razem 2,5 szkl. cukru ) i zalewamy tak aby wódka przykryła wiśnie ( u mnie to było 3/4 z 500 ml ).
szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 4-5 tygodni, aż do rozpuszczenia cukru oczywiście co jakieś parę dni potrząsamy słoikiem aby cukier szybciej się rozpuścił.Po tych 4-5 tygodniach przecedzamy nalewkę na sitku odsączając wiśnie, które przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki ( posłużą nam potem do ciast ).
Nalewkę musimy przefiltrować nawet trzykrotnie aby pozbyć się osadu. Do tego celu wystarczy zakupiona w aptece zwykła gaza złożona kilka razy. Zaznaczyć chce tutaj, że filtry do kawy się do tego nie nadają ! Filtry te nie przepuszcza nalewki ze względu na zbyt duże zagęszczenie cukru w nalewce.
Po przefiltrowaniu dolewamy resztę wódki która nam pozostała na początku tworzenia nalewki oraz drugie 500 ml. Szczelnie zamykamy i potrząsamy aby dokładnie cala zawartość się wymieszała ( najlepiej to robić w słoiku w którego używaliśmy już na początku ). Na sam koniec pozostaje nam rozlać nasza nalewkę do butelek i odstawić do zapomnienia na jakieś 3-4 miesiące :)
Potem to już tylko czysta przyjemność wyjąc za jakiś czas taką buteleczkę i delektować się swoim własnym wyrobem :)