Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonki z kremem
Make przesiac, dodac masło, posiekac nozem, wymieszac na jednolita mase, uformowac kwadrat i oziebic.
Cisto podstawowe:
Make przesiac na stolnice, dodac jajo zarobic ciasto nozem, wlewajac cienkim strumieniem wode i ocet, posolic, zrobic wolne ciasto, starannie wyrabiajac reka przykryc serwetka i pozostawic na 15 min.
Ciasto podzielić na dwie czesci, rozwalkowac na grubosc 5 mm, ulozyc na 2 blachach i upiec. Wystudzic.
Migdaly sparzyc woda, obrac ze skorki, zetrzec. Zółtka utrzec z cukrem, polaczyc z przesiana maka i mlekiem. Naczynie z masa wstawic do wiekszego garnka z goraca woda i ubijac na parze, az zgestnieje. Nastepnie wystudzic, mieszajac. Pod koniec studzenia dodac do kremu maslo i migdaly. Ciasto przełozyc kremem. Na koniec posypac cukrem z wanilia