Przepis i sposób przygotowania na: Niemiecki chleb lniany
Kroki postępowania
![Krok 1 - Niemiecki chleb lniany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/niemiecki-chleb-lniany1-2.jpg)
Wieczorem przygotować również namaczankę: siemię lniane zalać wodą, przykryć szczelnie i odstawić.
![Krok 2 - Niemiecki chleb lniany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/niemiecki-chleb-lniany2-2.jpg)
Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę i sól.
![Krok 3 - Niemiecki chleb lniany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/niemiecki-chleb-lniany3-2.jpg)
![Krok 4 - Niemiecki chleb lniany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/niemiecki-chleb-lniany4-2.jpg)
![Krok 5 - Niemiecki chleb lniany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/niemiecki-chleb-lniany5-2.jpg)
Następnie przełożyć do keksówki (użyłam 10x30cm, można użyć mniejszej bo chlebek wyszedł niewysoki), wyrównać mokrą dłonią i przykryć ściereczką. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 45 minut. Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Niemiecki chleb lniany foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/niemiecki-chleb-lniany6-2.jpg)