Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Odkrywam bób na nowo :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bób 25 dag
koper gałązki 2 sztuki
koper siekany 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
cukier 1 łyżka
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Odkrywam bób na nowo :

Kroki postępowania

1
Bób przebrać i zalać zimną wodą . Ocukrzyć i gotować 10 minut od chwili zagotowania wody . Dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować jeszcze 5 lub 10 minut ( młodziutki 5 taki sierpniowy już dłużej ) - trzeba wyłowić 1 ziarnko i spróbować obrać . Jak skórka odejdzie łatwo , a po spróbowaniu jest jędrny ale ugotowany to możemy odcedzać .
Krok 1 - Odkrywam bób na nowo : foto
2
Odcedzić .Ja przelewam po odcedzeniu zimną wodą
Krok 2 - Odkrywam bób na nowo : foto
3
Obrać .
Krok 3 - Odkrywam bób na nowo : foto
4
Na patelni roztopić masło , wrzucić pokrojony koperek i obrany bób
Krok 4 - Odkrywam bób na nowo : foto
5
Chwilę smażyć mieszając . Posolić i posypać pieprzem . Jeść sam albo jako dodatek do innych potraw .
Krok 5 - Odkrywam bób na nowo : foto
6
Bób jak i inne strączkowe były kiedyś bardzo popularne .W sezonie jadany był świeży , po za sezonem suszony gotowało się jak każdą inną fasolę . Popularny jest w zasadzie na całym świecie . Ku mojemu zdziwieniu okazało się , ze najwięcej jada sie go w Chinach ( obstawiałam kraje arabskie ) .
W starożytnej Grecji miał znaczenie religijne .
Lubię bób w zasadzie w każdej postaci . Mam nadzieję , ze wzrośnie zainteresowanie nim i trochę stanieje bo teraz dla kogoś kto nie ma go z działki to raczej oszczędnościowe warzywo to nie jest .
Dziś zaczynam od najprostszej wersji bobu- gotowany , łuskany , podgrzany na masełku z koprem i posolony ( ja dałam jeszcze trochę pieprzu )

Ja zaczęłam używać bobu zamiennie z ziemniakami . Kiedyś np. mięso , ryby czy inne warzywa podawano z gotowanym bobem bo przecież nie zawsze ziemniaki na naszych ziemiach były .
Krok 6 - Odkrywam bób na nowo : foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 23.07.2013 09:42
Właśnie taki dzisiaj podaję do obiadu.
wyattearp 27.05.2013 17:07
przepysznie wygląda
mufinka79 27.05.2013 15:25
Uwielbiam bób - pyszny przepis :)
joanna30 27.05.2013 12:36
Bardzo lubię bób, muszę wypróbować kiedyś z koperkiem
Agula&Stabi 27.05.2013 11:07
ciekawy przepis
miki47 27.05.2013 10:21
znakomity przepis
Olga_SK 27.05.2013 09:50
uwielbiam bób! :)
Piotr-21 27.05.2013 09:41
fajne danie
reniatka 27.05.2013 09:40
pysznie i zdrowo
Barbara/zuza22_85 27.05.2013 09:33
pomysłowo - nie jadłam
Mniam 27.05.2013 09:33
Bardzo lubię bób, muszę wypróbować taki sposób.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak