Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ogórki kiszone ( i małosolne )

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

do słoika

ogórki świeże gruntowe

zalewa

woda 2 l
sól 4 płaskie łyżki kamienna

do każdego słoja

koper 2 gałązki z nasionami
chrzan spory kawałek korzenia i liść
czosnek 2-3 ząbki
liście wiśni 2-3

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone ( i małosolne )

Ja ogóreczki mam własne więc przetwarzam świeżo zerwane. Zalewam je wodą na czas zanim przygotuję słoiki i inne składniki. Ogórki dokładnie umyć i osączyć z wody. Na dnie każdego słoika ułożyć gałązkę kopru. Następnie ciasno ułożyć ogórki. Do każdego słoika między ogóreczki włożyć gałązkę kopru, 2-3 kawałeczki korzenia chrzanu i ząbki czosnku. Na wierzchu ułożyć liść chrzanu. Jeśli mamy dokładamy liście wiśni lub czarnej porzeczki. Jeśli mamy większe słoje to oczywiście musimy dać więcej chrzanu, kopru i czosnku. W zimnej przefiltrowanej wodzie dokładnie rozpuścić sól. Gotową zalewą zalać ogórki ułożone w słoikach. Zakręcić, ja pod zakrętkę daje kawałek foli wtedy zakrętki tak nie rdzewnieją od soli z zalewy. Odstawić do ukiszenia, najlepiej na betonowej posadzce lub na jakimś ręczniku bo podczas fermentacji zalewa będzie ciekła ze słoików.
Ogórki małosolne robie tak samo zmniejszając tylko ilość soli w zalewie o połowę. Ogóreczki małosolne są dobre ok 4 dnia. Niektórzy jedzą już po jednym czy dwóch dniach, dla mnie najlepsze są po czterech dniach, gdy całkowicie zmienią kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 23.08.2014 09:38
moje ulubione :-)
marcia7 22.08.2014 10:51
dobry przepis
engie23 22.08.2014 08:17
uwielbiam takie ogóreczki
pajbek 21.08.2014 21:10
na zimę pycha :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak