Przepis i sposób przygotowania na: OGÓRKI KONSERWOWE
Ogórki konserwowe z marchewką i zalewą octową z dodatkiem czosnku, kopru, gorczycy, ziela, liścia laurowego, cukru. Z tego przepisu wychodzą chrupiące i pyszne.
Kroki postępowania
Ogórki myjemy, marchew kroimy w talarki. Myjemy koper, czosnek obieramy, a chrzan dzielimy na kawałki.
![Krok 1 - OGÓRKI KONSERWOWE foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ogorki-konserwowe77-2.jpg)
Do każdego słoika wkładamy, ściśle układając:
- ogórki,
- plastry marchwi (ok. 4 plastrów),
- 2 ząbki czosnku ,
- kawałek chrzanu,
- gałązkę kopru,
- 1/2 łyżeczki gorczycy.
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy liść laurowy, ziele angielskie sól, cukier i ocet. Gotujemy chwilkę i wlewamy do słoików, mocno zakręcając.
![Krok 2 - OGÓRKI KONSERWOWE foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ogorki-konserwowe78-2.jpg)
Pasteryzujemy ok. 4-5 minut. Smacznego!
![Krok 3 - OGÓRKI KONSERWOWE foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ogorki-konserwowe76-2.jpg)