Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ogórki sziszone

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 5 kg
sól 7 dag na litr wody
cukier 2 łyżki
czosnek 10 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziarenka gorczycy 1 łyżeczka
koper
liście czarnej porzeczki 20 listków
chrzan 3 korzenie

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki sziszone

Ogórki namoczyć, następnie umyć i pozostawić na sicie. Czosnek obrać i opłukać, chrzan obrać i pokroić w słupki, koper opłukać , liście porzeczki umyć i osączyć ( ewentualnie mogą być liście wiśni).
W słoikach układać ogórki pionowo, równo i ściśle, żeby do siebie przylegały. Następnie do każdego słoika włożyć liście porzeczki, chrzan, czosnek, koper, gorczycę.
Wodę ugotować ( ilość wody zależy od ilości przygotowanych słoików- 2 szklanki na słoik litrowy) z dodatkiem soli, cukru, listków laurowych i gorczycy. Ostudzić.
Zimną solanką zalać ogórki. Powinny być całkowicie przykryte wodą. Słoiki zakręcić. Pozostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Później umieścić w zimnej spiżarni lub w piwnicy.
Ogórki gotowe. Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 01.09.2012 11:05
w jakim celu moczy się ogórki i jak długo?
SmacznaPyza 01.09.2012 11:05
w jakim celu moczy się ogórki i jak długo?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak