Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Oponki waniliowo-cynamonowe.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0.5 kg
drożdże suche 5 dag
cukier kryształ 2 łyżki
masło 1 łyżka
mleko 3,2% 0.5 szkl
laska wanilii 1
Cynamon mielony Prymat do smaku
szczypta soli
jajko 2
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki waniliowo-cynamonowe.

Mleko zagotuj z laskąwanilii,ostudz i przecedz.Drożdze rozpuść w letnim waniliowym mleku i odstaw na 10min w ciepłe miejsce.Po czasie dodaj roztopione zimne masło,cukier,jajka,mąkę i sól.Wyrób mikserem na gładkie,lśniące ciasto,odstaw do podwojenia objętości.Wałkujemy i wycinamy od szklanki oponki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15-20min w 180st.Ostudzone posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak