Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Orkiszowe bułki ze słonecznikiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka orkiszowa 400 gram
mąka orkiszowa typ 2000 100 gram
zakwas żytni 0,5 szklanki
słonecznik łuskany 0,5 szklanki
drożdże świeże 20 gram
woda letnia 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka

Dodatkowo

jajko
słonecznik łuskany do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowe bułki ze słonecznikiem

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy zakwas, ziarna słonecznika, sól, miód oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, przykrywamy bawełniana ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki przekładamy na metalową kratkę, pozostawiamy do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak