Przepis i sposób przygotowania na: Owoce pigwowca zasypane cukrem
Owoce pigwy i pigwowca są ze sobą często mylone, ale jedno jest pewne - z jednych i drugich możecie przygotować aromatyczny dodatek do herbaty, wody czy lemoniady. Wystarczy zaledwie dwa składniki, by pigwa z cukrem na zimę zagościła w słoiczkach, a następnie w Waszych spiżarkach.
Kroki postępowania
Przygotować wszystkie składniki. Owoce pigwowca przebrać, umyć i pokroić na mniejsze części, na ćwiartki lub ósemki. Pozbyć się pestek.
![Krok 1 - Owoce pigwowca zasypane cukrem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/owoce-pigwowca-zasypane-cukrem1-2.jpg)
Przygotować czyste, wyparzone słoiki. Wkładać owoce do słoików i przesypywać cukrem.
![Krok 2 - Owoce pigwowca zasypane cukrem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/owoce-pigwowca-zasypane-cukrem2-2.jpg)
![Krok 3 - Owoce pigwowca zasypane cukrem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/owoce-pigwowca-zasypane-cukrem3-2.jpg)
![Krok 4 - Owoce pigwowca zasypane cukrem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/owoce-pigwowca-zasypane-cukrem4-2.jpg)
Potrząsając co jakiś czas aby cukier się rozpuścił równomiernie.
Po trzech dniach, gdy cukier się rozpuści i zrobi się sok można wstawić do lodówki i używać jako zdrowy dodatek do herbaty.
![Krok 5 - Owoce pigwowca zasypane cukrem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/owoce-pigwowca-zasypane-cukrem5-2.jpg)