Przepis i sposób przygotowania na: Pączki na parze
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, następnie wsypać cukier i dobrze rozmieszać. Tak przygotowany rozczyn z drożdży dodać do mąki, jajka, soli i cukru. Wyrobić ciasto pod koniec dodając roztopione masło.
Gotowe ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwa razy wyłożyć na stolnicę i szklanką wykrawać krążki i ponownie odstawić aż lekko wyrosną.
Do garnka nalać wody, obwiązać gazą lub pieluchą tetrową i zagotować wodę. Kiedy woda będzie się gotować należy ułożyć kluski na gazy tak, aby się nie stykały, przykryć drugim garnkiem i gotować około 9-10 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem drewnianym czy są dobre w środku. Podawać ze śmietaną lub dżemem.