Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z krówką
2. Wszystkie składniki na ciasto (prócz masła) wrzucamy do miski. Dodajemy rozczyn i miksujemy dokładnie mikserem (spiralki), w razie potrzeby dosypując mąki (ciasto ma być gęste, tak aby łatwo się lepiło). Stopniowo, ciągle miksując dodajemy roztopione masło. Z ciasta formujemy kulę i przerzucamy do natartej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie natartymi mąką dłońmi odrywamy porcje ciasta, spłaszczamy w dłoni i układamy krówkę. Zlepiamy pączki.
4. Pączki układamy na natartych mąką talerzach lub stolnicy. Przykrywamy serwetką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoją objętość (od 20 do 40 minut)
5. Na patelni roztapiamy smalec. Pączki smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osuszamy na papierowym ręczniku i studzimy. Czekoladę roztapiamy z dodatkiem mleka i tak przygotowaną polewą polewamy wystudzone pączki. Smacznego.