Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pączki z ziemniaków

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 1 kg
margaryna 1 opakowanie
jaja 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
drożdże 10 dag
spirytus 1 kieliszek
cukier 3 łyżki
dżem do smaku
cukier puder do smaku
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z ziemniaków

Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę.
Dodać margarynę (roztopioną) i mąkę.

Rozczyn:
Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawić.

Rozczyn dodać do mąki i ziemniaków z margaryną. Do tego dodać jaja i żółtka, spirytus, olejek. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi objętość formować pączki. Odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać olej do smażenia.

Smażyć na złoty kolor z obu stron. Można sprawdzać długą wykałaczką czy nie są surowe w środku.

Usmażone pączki nadziewamy dżemem za pomocą dekoratora z cienką końcówką. Obtaczamy w cukrze pudrze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 24.11.2012 17:44
Kiedyś moja babcia podobne robiła. Smaczne!
gosia561 22.11.2012 18:52
fajny pomysł
Sylwia26 22.11.2012 18:41
fajny pomysł :)
marika_4466 22.11.2012 18:39
bardzo dobre :D polecam!
Zdzisław 22.11.2012 18:35
ciekawe jakie są w smaku?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak