Przepis i sposób przygotowania na: Pałki z kurczaka zapiekane na słodkiej kapuście.
Udka z kurczaka na kapuście białej to smaczne danie, które jest ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów. Jeśli lubicie danie jakim są udka z kurczaka z warzywami i ryżem, to ten przepis będzie jego idealną alternatywą.
1. Pałki z kurczaka myję, osuszam na papierowym ręczniku (ja ściągam skórę - nie lubię się bawić w wybieranie piór i pałek) i oprószam solą i pieprzem.
2. W garnku rozgrzewam olej, dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści i obsmażam pałki z kurczaka. Pałki odkładam na talerz.
3. Kapustę grubo szatkuję, marchew obieram i kroję w kostkę. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki.
Cebulę obieram i kroję w piórka.
4. Na tłuszcz pozostały po smażeniu pałek wrzucam kolejno cebulę - chwilę podsmażam, następnie dodaję pieczarki, gdy już trochę wody odparuje dodaję marchew i kapustę.
5. Chwilkę obsmażam, doprawiam kminkiem oraz solą i pieprzem.
6. Warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego, na nich układam obsmażone mięso. Piekę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 30-35 minut.
Smacznego :)