Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy
W misce zrobić dołek, wlać rozczyn, wbić jajka, dodać ostudzone, ale wciąż płynne masło i sól i wyrobić gładkie ciasto - wychodzi trochę twarde, więc ja je zagniatałam w robocie, ale potem, jak urośnie, to jest mięciutkie. Odstawić ciasto pod przykryciem w misce, aż podwoi objętość.
Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować kulki lub rozwałkować ciasto na grubość 1,5-2 centymetrów i wykrawać kółka foremką, a następnie sklejać kółka w saszetki i układać takie kule zlepieniem do dołu na tacy oprószonej mąką, odstawić na jakieś 20-30 minut do wyrośnięcia.
Duży, szeroki garnake do połowy napełnić wodą i obwiązać gazą (obwiązałam i i tak mi trochę opadła), postawić na kuchni i zagotować wodę. Kłaść po 4 kluski na gazie, przykryć wysoką pokrywką lub szklaną miską i "parować" 10 minut.
Gotowe kluski przekładać na talerze i podawać z ulubionymi składnikami - u mnie tym razem sos gulaszowy, zasmażana kapusta i kwaśna śmietana.