Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z borówkowym sosem
Kroki postępowania
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy do nich jajka, cukier, sól, olej oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15- 20 min. Gotowe powinno odchodzić od ręki.
Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
SOS:
Borówki umieszczamy w garnuszku. Dodajemy do nich cukier i podgrzewamy. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok miksujemy je, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Około ¾ otrzymanego musu łączymy ze śmietanką. Pozostałą część pozostawiamy bez zmian.
Co do słodkości, każdy według uznania może owoce dosłodzić.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Gotowe wałkujemy na placek o grubości około 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy z niego koła, które pozostawiamy do podrośnięcia.
Na dobrze obwiązanym płótnie układamy wyrośnięte bułeczki.
Gotowe wyjmujemy, porcjujemy na talerzyki. Jeszcze ciepłe polewamy dwukolorowym sosem i podajemy.