Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana kaszą jęczmienną, grzybami i łososiem
Kaszę jęczmienną i ryż gotować (w jednym garnku) 15 minut - odcedzić, wysypać do miski i pozostawić do ostygnięcia.
Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, jak najdrobniej posiekać lub zmielić maszynką do mięsa.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć rozdrobnioną rybę, a pod koniec smażenia dodać wyciśnięte ząbki czosnku i doprawić dużą ilością pieprzu.
Przełożyć do kaszy z ryżem.
Dodać posiekany szczypiorek, seler utarty na tarce o grubych oczkach oraz przyprawy do smaku.
Grzyby leśne (opieńki, rydze, podgrzybki, kozaki) oczyścić, posiekać i udusić na oleju razem z posiekaną cebulą.
Doprawić dużą ilością pieprzu oraz przyprawą do zup.
Składniki farszu wyrobić i napełnić nim przygotowane papryki.
Włożyć do woreczka lub rękawa foliowego przeznaczonego do zapiekania, podlać odrobiną wody, zamknąć woreczek klamerką.
Udusić w piekarniku nagrzanym do 160-170*C.