Przepis i sposób przygotowania na: Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną
Kroki postępowania
W międzyczasie pokroić w drobną kostkę paprykę i dodać do cebuli - przesmażyć razem kilka minut.
Pomidory sparzyć, obrać, drobno pokroić i dusić na szerokiej patelni z dodatkiem lubczyku, imbiru, papryki i pieprzu, podlane wywarem z włoszczyzny - stale mieszać na sporym płomieniu, aby szybko się rozpadły i odparowały. Pod koniec dodać podsmażoną cebulę z papryką, rozdrobnioną marchewkę, seler i pietruszkę. Dusić razem do miękkości warzyw.
Gotowy gęsty sos doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Przełożyć paprykarz do małych słoiczków lub niewielkich pojemniczków z pokrywkami, ugnieść szczelnie aż po sam brzeg naczynia i wyrównać powierzchnię. Pozostawić do ostygnięcia, następnie zamknąć i wstawić do lodówki.