Przepis i sposób przygotowania na: Pasta twarogowa wiosenna
1-2 jajka
ogórek kiszony
Twaróg przekręcić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Dodać majonez, cebulkę drobno posiekaną oraz makrelę ( makrelę rozłożyć i wyjąć z niej kręgosłup, oddzielać mięso od skóry i przebierać palcami pozbawiać ją ości- makrela ma stosunkowo mało ości więc należy tylko uzbroić się w cierpliwość i spryt:). Całość doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną pietruszkę i delikatnie wymieszać.
Jajka włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą i zagotować. Gotować przez 5-7 minut od czasu zagotowania wody. Odlać wodę i zalać jajka zimną wodą- odstawić na 2-3 minuty lub do ostudzenia. Jajka obrać ze skorupek. Tak ugotowane jako powinno mieć lekko miękkie żółtko i całkowicie ścięte białko.
Pastą posmarować pieczywo. Położyć plasterek ogórka kiszonego i plaster jajka.
Smacznego!