Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy
Zalewamy zimną wodą. Wstawiamy garnek na gaz i zagotowujemy - zbieramy tzw szumowiny z powierzchni rosołu. Dodajemy 2 łyżki jarzynki, gotujemy godzinę.
Po godzinie dodajemy obraną i umytą pietruszkę i marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw - mięso powinno odchodzić od kości.
Wyciągamy odcedzamy mięso i warzywa - z powstałego wywaru możemy zrobić zupę:)
Gdy mięso będzie się studziło, kroimy obraną cebulę w kostkę i podsmażamy na łyżce masła lub oleju. Cebula ma być dobrze zarumieniona. Odstawiamy.
Mięso oddzielamy od kości, mielimy razem z warzywami i cebulą- dwukrotnie
Dodajemy 2 jajka przyprawy ( sól, pieprz czarny, ziołowy, gałka, magi) Łączymy wszystkie składniki.
Smarujemy keksówkę średniej wielkości masłem - ja dodatkowo zmieliłam w młynku ziarnisty pieprz i obsypałam nim blachę - Wy możecie to pominąć jeśli nie lubicie ostrego posmaku w gardle:)
Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku, dolna półka, bez termoobiegu - 45 minut.
Wyciągamy pasztet ostudzony z formy, dekorujemy plasterkami pomidora, posypujemy bazylią. Smacznego:)