Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Wątróbkę drobiową dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy ją z włókien.
Pierś kurczaka wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego na około 12 minut.
![Krok 1 - Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pasztet-drobiowy-z-amarantusem-i-suszona-sliwka1-2.jpg)
![Krok 2 - Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pasztet-drobiowy-z-amarantusem-i-suszona-sliwka2-2.jpg)
Zarówno usmażoną z cebulą wątróbkę, jak i ugotowanego w bulionie kurczaka odstawiamy do ostygnięcia.
![Krok 3 - Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pasztet-drobiowy-z-amarantusem-i-suszona-sliwka3-2.jpg)
Natkę pietruszki siekamy, a suszone śliwki parzymy wrzątkiem.
![Krok 4 - Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pasztet-drobiowy-z-amarantusem-i-suszona-sliwka4-2.jpg)
Do zmielonych składników dodajemy jajko, przyprawy: majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sporą ilość czarnego pieprzu oraz dosalamy wszystko solą himalajską.
![Krok 5 - Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pasztet-drobiowy-z-amarantusem-i-suszona-sliwka5-2.jpg)
1. warstwa masy pasztetowej
2. suszone śliwki
3. warstwa masy pasztetowej.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.
Życzę smacznego! :)
![Krok 6 - Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pasztet-drobiowy-z-amarantusem-i-suszona-sliwka6-2.jpg)