Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet jarzynowo - orzechowy
Łodygi selera obrać, umyć i razem z obrana cebulą drobno pokroić. Na stopionym maśle zeszklić cebulę, dodać łodygi selera i smażyć, mieszając, 2 minuty. Oprószyć mąką, wlać wino i mieszając, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, posypać otartą skórka z cytryny. Chleb wymieszać z płatkami owsianymi, posiekanymi migdałami, jabłkiem, uduszonym selerem z cebulą, doprawić sola i pieprzem. wbić jajka i wyrobić masę.
Masa pieczarkowa:
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na stopionym maśle, dodać obrane pieczarki i roztarty z solą czosnek, chwilę smażyć, mieszając. Zmiksować z orzechami, doprawić do smaku sola i pieprzem.
Formę do pieczenia posmarować masłem, posypać bułką tartą, ułożyć połowę masy selerowej, następnie masę pieczarkową i przykryć resztę masy selerowej. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny.