Wątróbkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy w papierowym ręczniku i kroimy w kosteczkę. Czosnek i szalotke kroimy w drobną kostkę. Następnie na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy czosnek, szalotke i wątróbkę, dodajemy tymianek i przyprawy (sól morska, sól warzona, grubo mielony czarny pieprz, cukier do smaku) , pod koniec smażenia dodajemy winiak oraz wino. Odstawiamy patelnie z ognia i chwilę studzimy, następnie przekładamy wszystko do blendera i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy połowę kostki masła. Po zmiksowaniu przecieramy jeszcze wszystko dokładnie przez sitko. Po przetarciu przekładamy do foremki , wcześniej wyłożonej folią spożywczą. Później sok jabłkowy zagotowujemy w garnku , dodajemy do niego rozpuszczoną w wodzie żelatynę, następnie jabłka, po wystudzeniu przelewamy jabłkową galaretkę do foremki z pasztetem. Nasz pasztet odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po dwóch godzinach gdy pasztet będzie już zastygnięty,możemy go podawać! :)