Przepis i sposób przygotowania na: Patelnia z kurczaka
Kurczaka umyć, obsypać solą i pieprzem, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w sporą kostkę cebulę, chwilkę podsmażyć często mieszając. Dodać marchewkę, również chwilę podsmażyć, a następnie wrzucić ziemniaki. Całość popieprzyć dość obficie i zalać rosołem czyli rozpuszczoną w gorącej wodzie kostką. Trzymać na średnim ogniu dobre 30 min. W razie czego dolać odrobinę wody lub zdjąć pokrywkę i poczekać, aż płyn wyparuje. Chodzi o to, aby całość się nie przypaliła, a na dnie powstał gęsty sos.
Robię to danie w najgłębszej patelni jaką posiadam i ledwie wystarczy dla 3 osób. Młody bywa nienasycony i zjada połowę patelni. To znaczy tego co na patelni. Myślę więc, że po dołożeniu czwartego kawałka mięsa może być to danie czteroosobowe.