Przepis i sposób przygotowania na: Pęczak - wiosennie
Gotujemy bulion, następnie przecedzamy, wyjmujemy marchewkę.
Fasolkę blanszujemy, następnie hartujemy w zimnej wodzie aby zachowała kolor.
Por kroimy w krążki, cebulkę dymkę w kosteczkę, cukinię w półplasterki, wędlinę w kosteczkę, koperek siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy wędlinę, wyjmujemy, następnie na tej samej patelni smażymy por, cebulkę ok 4 minut, dodajemy pęczak, podsmażamy i zalewamy 1 litrem bulionu. Jak kasza wchłonie wodę, dodajemy pozostały bulion, wędlinę, cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i gotujemy miękkości kaszy, na koniec dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę z bulionu, fasolkę szparagową, zielona dymkę i koperek.