Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnista drożdżówka żytnia z serem, borówkami i wiśniami
Farsz - Masło ucieramy z miodem, dodajemy ser.
Ciasto możemy przygotować na 2 sposoby:
1. Z ciasta formujemy 2 prostokąty. Każdy smarujemy masą serową. Układamy na niej równomiernie borówki i wiśnie. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy na papier do pieczenia, którym następnie dokładnie owijamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto szczelnie wypełni papier wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut, termoobieg 180 stopni.
2. Przygotowujemy 2 blaszki do pieczenia o wymiarach ok. 22x22 cm- musimy wysmarować je masłem i obsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą dzielimy ponownie na dwa. Jedną cząstkę rozwałkowujemy i przekładamy na dno blaszki do pieczenia. Smarujemy ją połową masy serowej, wykładamy połowę owoców. Na owocach rozkładamy pozostałą część ciasta, szczelnie dociskając boki. Z drugą połową ciasta postępujemy tak samo. Ciasto pieczemy nieco krócej niż strucle- ok. 35-40 minut.
Przygotowujemy lukier z soku z jednej cytryny i cukru pudru- ile zabierze sok. Polewamy nim nieco przestudzone ciasta. Obficie dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!