Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste ciasteczka sezamowo - makowe
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Mak moczymy w wodzie przez około 30 minut. Po tym czasie odcedzamy go, przekładamy do rondelka wraz z ziarnami sezamu, zalewamy około 300 ml mleka i gotujemy około 10 minut przez cały czas mieszając. Mak i sezam odcedzamy z nadmiaru mleka i studzimy.
* Ten zabieg sprawi, że ziarna nabiorą wyrazistości oraz niesamowitego smaku i aromatu.
Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około 20 minut do zamrażalnika.
* Przed włożeniem do lodówki ciasto jest dość kleiste
* jeśli ciasto przykleja się do wałka, podsypmy je delikatnie mąką.
Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.
Z każdym dniem leżakowania ciasteczka będą smaczniejsze, bardziej wyraziste, aromatyczne i delikatne.
Życzę smacznego! :)