Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste nalesniki z tuńczykiem i papryką
Takie placki można podawać z dowolnym farszem na słono bądź na słodko zastępując paprykę i kucharek cukrem waniliowym czy słodzikiem i zapachem waniliowym. Ja podałam z takim:
Farsz:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę i smażymy do złotego koloru, dodajemy paprykę i przykrywamy patelnię. (można ewentualnie dodać 4-5 pieczarek).Przyprawiamy słodką papryką, czosnkiem granulowanym, pieprzem i przyprawa uniwersalna(wg uznania). Gdy papryka nam dojdzie wrzucamy mieszankę do miski i studzimy, następnie łączymy z tyńczykiem i kukurydzą. (tyńczyk w kawałkach lekko odsączony). Farszu wychodzi na ok 7 naleśników. Więc albo robimy podwójny farsz albo resztę placków nadziewamy czymś innym, np pieczarkami ze smażoną kiszoną kapustą :)
Taki farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w ruloniki :)
Ja podaję z sosem czosnkowy:
3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu do tego najczęściej dodaję tylko przyprawę "grzanki złociste " lub ząbek czosnku lub czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylia.
Smacznego :D