Przepis i sposób przygotowania na: Penne z orientalnym pesto
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Ser kozi i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a migdały rozbijamy delikatnie w moździerzu.
KROK 2. Listki bazylii i rozmarynu przekładamy do rozdrabniacza wraz z 2 ząbkami czosnku, dolewamy część oliwy i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite migdały, starty ser kozi, imbir, melasę oraz pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy (nie za długo, ale jedynie przez tyle, aby połączyć odpowiednio składniki)*.
KROK 3. Całość doprawiamy dużą szczyptą kuminu, solą oraz pieprzem cytrynowym - całość dokładnie mieszamy.
* Pamiętajmy, aby nie dopuścić do powstania jednolitej papki, a jedynie odpowiedniego rozdrobnienia ziół.
Gotowe pesto podajemy z makaronem penne ugotowanym al dente w lekko osolonej wodzie.
Życzę smacznego! :)