Przepis i sposób przygotowania na: Perliczka, purée kalafiorowo - waniliowe, smażone żółtko, młode warzywa
Na maśle z odrobiną oleju smażymy pokrojone na mniejsze cząstki różyczki kalafiora i młode pory (część tylko ok. 5 cm od korzenia). Ważne, żeby usmażyć je na granicy spalenizny, wtedy osiągnięmy lekko gorzki smak świetnie komponujący się z całością. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rzodkiewki podsmażamy na maśle z solą i pieprzem około 5 minut. Na końcu dodajemy posiekany ząbek czosnku, żeby nadać im aromatu.
Żółtka smażymy tak samo jak jajka sadzone tylko bez białek. Ścinamy od spodu, ale z wierzchu pozostawiamy je w konsystencji płynnej - uwaga z przekładaniem na talerz ! :)
Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem, dodajemy miąższ z wanilii oraz cukier. Całość gotujemy aż kalafior zmięknie. Odcedzamy, blendujemy dokładnie na jednolitą masę.Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)! / Bon Appetit :)!