Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z czosnkiem niedźwiedzim
Pesto z czosnku niedźwiedziego jest bardzo aromatyczne i smaczne. Wykorzystasz je do makaronów, jako bazę do sosu sałatkowego, do gnocchi lub kanapek. Takie pesto możesz przechowywać w lodówce około 30 dni.
Kroki postępowania
Przygotować wszystkie składniki. Czosnek niedźwiedzi umyć dokładnie pod bieżącą wodą.
![Krok 1 - Pesto z czosnkiem niedźwiedzim foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pesto-z-czosnkiem-niedzwiedzim-1-2.jpg)
Osuszyć w wirówce do sałaty lub na ręczniku papierowym.
![Krok 2 - Pesto z czosnkiem niedźwiedzim foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pesto-z-czosnkiem-niedzwiedzim-2-2.jpg)
![Krok 3 - Pesto z czosnkiem niedźwiedzim foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pesto-z-czosnkiem-niedzwiedzim-3-2.jpg)
Pestki słonecznika i migdały podprażyć chwilkę na suchej patelni. Włożyć do rozdrabniacza i zmiksować na pastę.
![Krok 4 - Pesto z czosnkiem niedźwiedzim foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pesto-z-czosnkiem-niedzwiedzim-4-2.jpg)
Dołożyć czosnek niedźwiedzi (pokrojony) i oliwę. Dodać sól i pieprz.
![Krok 5 - Pesto z czosnkiem niedźwiedzim foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pesto-z-czosnkiem-niedzwiedzim-5-2.jpg)
Rozdrobnić wszystko razem ponownie. Można dolać oliwy, jeżeli jest za gęste. Gotowe pesto z czosnku niedźwiedziego przełożyć do słoiczków i zamknąć szczelnie. Przechowywać w lodówce .
![Krok 6 - Pesto z czosnkiem niedźwiedzim foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pesto-z-czosnkiem-niedzwiedzim-6-2.jpg)