Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pesto z suszonych pomidorów

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Dzisiaj gości u mnie pesto z suszonych pomidorów z delikatnie pikantną nutką. Wyrazistości dodał mu ser Cheddar o ostrym, lekko orzechowym smaku, który idealnie połączył się ze słodkim smakiem nerkowców. To pesto jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale możemy wykorzystać je na wiele sposobów.

Składniki:

SKŁADNIKI

pomidory suszone w zalewie 0.75 szklanki
orzechy nerkowca 50 gramów
ser cheddar 50 gramów
ząbek czosnku 1 sztuka
oliwa 0.5 szklanki
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta

Porada

Gotowe pesto przechowujemy w lodówce do około 7 dni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Podałam je wymieszane z makaronem z dodatkiem bazylii, świeżych pomidorów i tofu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z suszonych pomidorów

Nerkowce prażymy na suchej patelni lub w piekarniku. Do blendera wkładamy suszone pomidory, starty Cheddar, uprażone nerkowce i czosnek, wlewamy oliwę oraz dodajemy przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy do momentu powstania odpowiedniej konsystencji. Życzę smacznego! :)

* Do przygotowania pesto możemy użyć także oliwy, którą zalane były pomidory.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak