Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczarki duszone i wieprzowina

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woeprzowina 500 g
pieczarki 300 g
sos sojowy 2 łyżki
sól
cebula 1
majeranek
włoszczyzna 100 g
śmietana 150 ml
żółtko jajek 1
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki duszone i wieprzowina

Mięso pokroić na plastry, skropić oliwą , posypać solą pieprzem kolorowym i odrobiną majeranku. Odstawić na kilka godzin.
Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę pozostawiając 3-4 szt. Cebulę również drobno posiekać.
W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i pieczarki, podsmażyć , dodać włoszczyznę i dusić do miękkości, można podlać odrobiną wody, jednak pod koniec odparować.
Mięso włożyć na rozgrzaną patelnię i przyrumienić z obu stron, dodać pokrojone na plastry pozostałe pieczarki , przyrumienić je i ułożyć na mięsie. Podlać wodą, dodać sos sojowy i dusić , w razie potrzeby dolewać w małych ilościach wodę.
Kiedy mięso już będzie miękkie , wracamy ponownie do pieczarek; Wymieszać śmietanę z żółtkiem i dodać do uduszonych pieczarek, wymieszać i podgrzewać aż sos zgęstnieje.
Mięso i pieczarki podawać z ziemniaczkami posypanymi szczypiorkiem i koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 12.02.2013 09:10
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak