Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z indyka ze szpinakiem
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić zamrożony szpinak i dusić na wolnym ogniu, aż się rozmrozi. Doprawić czosnkiem, pieprzem, tymiankiem i odrobiną soli. Poddusić jakieś 5 minut i odstawić do wystygnięcia.
Do wystudzonego szpinaku dadajemy pokruszony ser i mieszamy. Pierś indyka wypełniamy całym farszem szpinakowy i zszywamy białą nitką, tak, żeby nie pozostawiać zbyt dużych dziur, bo nadzienie wypłynie.
Indyka obsmażamy z każdej strony na oliwie aż będzie rumiany. Przekładmy do żaroodpornego naczynia czy innej blaszki, polewamy oliwą z patelni i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. godziny co jakić czas przekrącając mięso.
Po godzinie wyjmujemy indyka z piekarnika i odstawiamy,