Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń z wątróbki indyczej z warzywami
Kroki postępowania
Wątróbkę opłukać, warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Do garnka wlać trochę wody (około pół szklanki), wrzucić warzywa i wątróbkę, gotować do miękkości około 15 minut. Odstawić do wystudzenia. Dodać śliwki i pestki.
Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dodać czosnek i opcjonalnie szczypiorek.
Wszystko przełożyć do malaksera i dokładnie zmiksować. Spróbować czy jest dobrze przyprawione.
Następnie dodać jajka i koniak i ponownie zmiksować.
Na końcu dodać orzechy włoskie w większych kawałkach i wymieszać. Do przygotowanej formy (około 23 cm) przełożyć masę i wygładzić powierzchnię.
Piec 20-30 minut w 170 stopniach. Po całkowitym przestygnięciu pieczeń nadaje się do krojenia. Smakuje wybornie na chlebie z musztardą lub keczupem i nie jest tak tłusta jak zwykły pasztet.. Smacznego.