Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona cukinia faszerowana kaszą gryczaną z pomidorami i wędzonym serem redykołka Roberta Sowy
Pomidory umyć, odciąć wierzch, a pozostałą część drobno pokroić. Cukinie umyć, odciąć końcówkę, wydrążyć miąższ i pokroić w drobną kostkę. Cukinię, pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek podsmażyć na oleju lnianym, ostudzić. Wszystkie składniki połączyć z ugotowaną kaszą, rozkłóconym jajkiem, startym owczym serem i listkami majeranku, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Cukinię oprószyć solą, wypełnić farszem, przykryć końcówką pomidora, skropić olejem lnianym i piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Podawać jako gorącą przystawkę lub dodatek do mięs pieczonych.