Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki z tzatziko-gzikiem
Ziemniaki w wydaniu polsko-greckim! Taki serek w stylu tzatziki dodaje świeżości i kremowości pieczonym ziemniakom. Można powiedzieć, że to gzik o smaku tzatzików! Warto spróbować takiej urozmaiconej wersji tzatzików.
Kroki postępowania
Ziemniaki porządnie szoruję i oczyszczam. Każdego nacina nożem robiąc krzyżyk. Zawijam w folię - czasem po dwie sztuki w jedną folię, a w przypadku dużych ziemniaków pojedynczo. Ziemniaki piekę około godziny w 180c, grzanie góra-dół. W tym czasie robię tzatziki.
Ogórki obieram, ścieram na tarce i zasypuję lekko solą. Chcę, aby puściły wodę, a następnie porządnie je odciskam. Twaróg wrzucam do miski. Dodaję opakowanie serka śmietankowego. Czosnek obieram i wyciskam do twarożku.
Dodaję ogórki, przyprawiam do smaku - aby całość nabrała porządnego i wyraźnego smaku. Mieszam dokładnie i wkładam do lodówki.