Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony dorsz w sosie śmietanowo koperkowym z warzywami
Filety z dorsza nacieramy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i odstawiamy na bok, żeby przeszły aromatem.
Do miski wlewamy śmietanę, jogurt naturalny i sok z cytryny, dodajemy posiekany koperek i czosnek, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy (można wcześniej podgotować), kroimy w drobną kostkę i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy marchew, cukinię i pieczarki pokrojone w półplasterki, paprykę pokrojoną w paski i cebulę w piórka. Czosnek i papryczki chili siekamy na drobno i dodajemy do naczynia. Całość posypujemy solą, pieprzem i mieloną papryką wg uznania i mieszamy razem.
Na warzywach układamy filety z dorsza i zalewamy je przygotowanym wcześniej sosem. Wkładamy naczynie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 35-45 min (aż sos na rybie się zapiecze i warzywa będą miękkie).