Przepis i sposób przygotowania na: Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady
Kroki postępowania
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
Rozpuścić masło lub podgrzać mleko (*).
Dodać czekoladę i całość rozpuszczać w kąpieli wodnej (**).
(W razie potrzeby konsystencję polewy można uregulować dodatkową ilością czekolady, mlekiem lub masłem.)
(*) Jeśli dodamy mleko lub masło do rozpuszczonej czekolady, to całość może nam się zważyć. Warto, aby składniki były w temperaturze pokojowej.
(**) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.
(***) Bezpośrednio po przygotowaniu polewy można chwilkę odczekać, aby odrobinkę zgęstniała.