Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierniczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód prawdziwy 0,5 kg
cukier 0,4 kg
margaryna 150 g
jajko 4
amoniak 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżki
mąka pszenna 1,4 kg
kakao 1 łyżka
kawa zbożowa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki

Kroki postępowania

1
Margarynę, miód i połowę cukru rozpuszczamy w garnku.
Krok 1 - Pierniczki foto
2
Drugą połowę cukru upalamy na patelni do momentu uzyskania ciemnego koloru.
Krok 2 - Pierniczki foto
3
Do miski wsypujemy mąkę (najlepiej nie całą) i zalewamy gorącą masą miodowo-cukrową. Dokładnie mieszamy, dodajemy jajka, kakao, przyprawy i amoniak rozpuszczony w 1/2 szklanki letniej kawy zbożowej.
Krok 3 - Pierniczki foto
4
Do gęstości zagniatamy ciasto mąką.
Krok 4 - Pierniczki foto
5
Ciasto należy dosyć cienko rozwałkować np. na grubość 5-10 mm.
Krok 5 - Pierniczki foto
6
Z rozwałkowanego ciasta foremkami wykrawamy pierniczki i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut.
Krok 6 - Pierniczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 29.11.2014 18:56
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak