Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki "Brukowce"
Kroki postępowania
![Krok 1 - Pierniczki "Brukowce" foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierniczki-brukowce1-2.jpg)
Na małym ogniu mieszamy grudki cukru z wodą do rozpuszczenia.
Do karmelu rozpuszczonego w wodzie dodajemy resztę cukru, miód i przyprawy do piernika. Wszystko podgrzewamy, mieszamy do zagotowania i rozpuszczenia się cukru. Kolejnie chłodzimy do temp. pokojowej.
![Krok 2 - Pierniczki "Brukowce" foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierniczki-brukowce2-2.jpg)
![Krok 3 - Pierniczki "Brukowce" foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierniczki-brukowce3-2.jpg)
Całość zgniatamy. Jeśli jest zbyt klejące można dosypać trochę mąki.
![Krok 4 - Pierniczki "Brukowce" foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierniczki-brukowce4-2.jpg)
Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego.
Nadzienie (u mnie marmolada) nakładamy na spłaszczoną kulkę ciasta i lepimy tak aby marmolada się miała "wyjścia".
![Krok 5 - Pierniczki "Brukowce" foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierniczki-brukowce5-2.jpg)
Blaszkę smarujemy tłuszczem i układamy pierniczki w odległości 0,5 do 1 cm aby się do siebie przytuliły.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 20 min.
![Krok 6 - Pierniczki "Brukowce" foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierniczki-brukowce6-2.jpg)
![Krok 7 - Pierniczki "Brukowce" foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierniczki-brukowce7-2.jpg)