Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki żytnie
Kroki postępowania
Rozgrzać piekarnik do 170°C, blaszki nakryć papierem do pieczenia.
![Krok 1 - Pierniczki żytnie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierniczki-zytnie1-2.jpg)
W misce połączyć mąkę żytnią, kakao, wodę i przyprawy do piernika. Dodać płynny (ale chłodny) smalec z miodem oraz roztrzepane jajka.
Zagnieść plastyczne ciasto. Jeśli bardzo klei się do rąk należy dodać nieco mąki.
![Krok 2 - Pierniczki żytnie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierniczki-zytnie2-2.jpg)
![Krok 3 - Pierniczki żytnie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierniczki-zytnie3-2.jpg)
![Krok 4 - Pierniczki żytnie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierniczki-zytnie4-2.jpg)
Piec około 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
![Krok 5 - Pierniczki żytnie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierniczki-zytnie5-2.jpg)
Gotowe, ostudzone pierniczki włożyć do dużego zamykanego pojemnika i odstawić na dwa tygodnie do skruszenia.
![Krok 6 - Pierniczki żytnie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pierniczki-zytnie6-2.jpg)