Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z bakaliami z piwną nutą
2. Do masy wsyp przesianą mąkę z sodą oraz przyprawę do piernika. Zmiksuj.
3. Rodzynki, morele i migdały zalej wrzątkiem. Z migdałów obierz skórkę i posiekaj, a morele posiekaj.
4. Dodaj ciemne piwo, miód, mleko i bakalie. Ponownie zmiksuj.
5. Ubij 6 białek na sztywną masę i dodaj do piernika; wymieszaj ręcznie.
6. Wyłóż na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st C. Piecz przez ok. godzinę.
7. Przygotuj polewę. Do rondelka włóż po łyżce masła i kakao oraz po trzy łyżki mleka i cukru pudru. Podgrzewaj mieszając i gotuj przez 5 minut, tak, aby polewa zgęstniała.
8. Przygotowaną polewą posmaruj piernik. Możesz go posypać posiekanymi orzechami i morelami. Wtedy piernik, oprócz podniebienia, cieszy także oko.