Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowa choinka
Piernikowe choinki tworzy się poprzez wycinanie różnych wielkości gwiazdek, które po upieczeniu wystarczy udekorować i posklejać lukrem. Dzięki różnorodnym kształtom, można przygotować choinki z piernikowych gwiazdek o różnych wielkościach. Sklejanie piernikowych choinek, a następnie ich dekoracja to świetna frajda dla najmłodszych.
Wykonanie
![Krok 1 - Piernikowa choinka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernikowa-choinka-20-2.jpg)
Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4mm, podsypać mąką i wykroić kolejnymi foremkami (od najmniejszej do największej), kształty gwiazdy.
![Krok 2 - Piernikowa choinka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernikowa-choinka-21-2.jpg)
![Krok 3 - Piernikowa choinka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernikowa-choinka-22-2.jpg)
Lukier:
Do miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości).
Na każdy upieczony największy pierniczek dodać łyżeczkę lukru, rozprowadzić na pierniczku i przycisnąć następnym, troszkę mniejszym pierniczkiem. Sklejać w ten sposób choinkę aż do ostatniego małego pierniczka, z którego należy zrobić gwiazdę i umieścić na szczycie choinki.
Pozostałym lukrem udekorować boki pierników.
![Krok 4 - Piernikowa choinka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernikowa-choinka-23-2.jpg)