Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek
Wykonanie pysznego ciasta bez jajek:
Ciasto: Do miski wlewamy mleko i olej, dodajemy dżem lub marmoladę, mieszamy dokładnie ,,rózgą'', następnie wsypujemy cukier i chwilę mieszamy. Wsypujemy mąkę tortową, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika, mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Na koniec wsypujemy rodzynki i orzechy, mieszamy.
![Krok 1 - Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernikowe-ciasto-z-bakaliami-bez-jajek0-2.jpg)
Pieczenie: Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy w temperaturze 180 minut przez około 60 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.
![Krok 2 - Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernikowe-ciasto-z-bakaliami-bez-jajek1-2.jpg)
Podanie: Wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
![Krok 3 - Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernikowe-ciasto-z-bakaliami-bez-jajek2-2.jpg)