Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowy budyń jaglany z sosem pomarańczowo żurawinowym
Po 2 minutach kaszę zalewamy 125 mililtrami mleka (kasza musi być przykryta mlekiem, więc wybieramy nie za duży rondel)
Gotujemy około 15-20 minut aż zmięknie. Jeśli kasza wchłonie sporo mleka można go po trochu dolewać.
Pod koniec gotowania dodajemy miód i przyprawę piernikową.
Całość miksujemy blenderem na gładki mus. Jeśli będzie za gęsty dolewamy dodatkowo mleko po trochu aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Zdejmujemy z ognia.
Przekładamy do miseczek. Polewamy sosem pomarańczowo żurawinowym i owocami.
sos:
Żurawinę przepłukujemy i zalewamy sokiem z pomarańczy. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu dodając cukier, a pod koniec jak już sok się zredukuje skórkę pomarańczową. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Podczas studzenia sos lekko zgęstnieje.