Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Kapustę kiszoną odcisnąć i zagotować. Dodać garść opłukanych grzybów suszonych
(idealne będą podgrzybki). Kapustę z grzybami gotować aż do miękkości. Odparować wodę, nie cedzić. Obrać cebulę, pokroić drobno w kostkę, podsmażyć na patelni. Kapustę z grzybami zmielić na maszynce do mięsa na grubych oczkach. Dodać cebulkę i doprawić pieprzem.
CIASTO:
Do miski wsypać mąkę i dodać rozkruszone drożdże. Podgrzać mleko, aby było letnie i zalać nim drożdże. Wbić 2 jajka i dodać miękkie masło. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Po zagnieceniu włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić je na mniejsze kawałki (2 lub 3 w zależności od tego, ile pierogów zmieścimy na blasze). Ciasto wałkować dość grubo na ok. 0,5 cm. Wycinać krążki. Nałożyć farsz, zlepić pieroga z brzegu, przygnieść widelcem. Porcje pierogów układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (tak jest najprościej, ale można też posmarować blachę margaryną lub smalcem - co kto woli). Odstawić pierogi do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozbić jajko i rozkłócić, smarować pierogi. Można po wierchu posypać np. kminkiem. Wstawić blachę z pierogami do piekarnika. Piec w temperaturze 180ºC z termoobiegiem (jak ktoś ma, a jak nie, to trudno), na środkowym poziomie przez 20 minut. To samo powtórzyć z kolejnymi porcjami pierogów.
U mnie świetnie sprawdzają się jako potrawa wigilijna podawana z barszczem do picia. Hit wszystkich spotkań okołowigilijnych.