Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

PIEROGI Z BOBEM, CZOSNKIEM I TWAROŻKIEM

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

bób 600 gram
twaróg 100 gram
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

ciasto

mąka pszenna 2 szkl
olej 1 łyżka
sól 1 szczypta
jajko 1 szt
woda letnia

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z BOBEM, CZOSNKIEM I TWAROŻKIEM

Farsz:
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną z drobną kosteczkę cebulkę, zeszklij.
Do wysokiego naczynia wsyp obrany bób, dodaj podsmażoną cebulkę, obrany; przeciśnięty przez praskę czosnek, twaróg, zmiksuj blenderem na jednolitą masę, dopraw do smaku.
Ciasto:
Do miski wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryj ściereczką żeby się nie zeschło.
Wykonanie pierogów:
Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wytnij krążki np. szklanką, układaj na nich farsz a następnie sklejaj. Do gotującej, osolonej wody wkładaj pierogi. Gotuj ok. 2 - 3 min od wypłynięcia. ( miękkość ciasta sprawdzałam palcem ).
Przed podaniem okrasz cebulką podsmażoną na masełku lub oleju

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak