Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z BOBEM, CZOSNKIEM I TWAROŻKIEM
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną z drobną kosteczkę cebulkę, zeszklij.
Do wysokiego naczynia wsyp obrany bób, dodaj podsmażoną cebulkę, obrany; przeciśnięty przez praskę czosnek, twaróg, zmiksuj blenderem na jednolitą masę, dopraw do smaku.
Ciasto:
Do miski wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryj ściereczką żeby się nie zeschło.
Wykonanie pierogów:
Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wytnij krążki np. szklanką, układaj na nich farsz a następnie sklejaj. Do gotującej, osolonej wody wkładaj pierogi. Gotuj ok. 2 - 3 min od wypłynięcia. ( miękkość ciasta sprawdzałam palcem ).
Przed podaniem okrasz cebulką podsmażoną na masełku lub oleju