Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
wrzątek ile mąka zabierze
sól 1 szczypta
jagody 1 l
śmietana 30% 250 ml
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier puder 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Z mąki, soli i wrzątku zagniatamy ciasto, początkowo widelcem a następnie rękoma. Wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy miską i zostawiamy na kilka minut żeby odpoczęło. Jagody myjemy, osuszamy i posypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym. odcedzamy z soku. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką lub maszynką koła. Na każde nakładamy łyżeczkę jagód. Porządnie zalepiamy od razu wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około minutę od wypłynięcia. Śmietankę miksujemy lekko z cukrem pudrem. Polewamy nią pierogi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 11.01.2014 10:39
pyszne pierożki
Konczi 07.01.2014 07:50
uwielbiam takie pierogi
mysza666 06.01.2014 16:18
Kocham ;)!
Marlenka.S 06.01.2014 14:28
śwetne, chętnie bym zjadła
everay 06.01.2014 12:56
pyszności:)))))
iwi 06.01.2014 12:17
Boskie pierożki
Jusiaa 06.01.2014 11:43
Moje ulubione, pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak